WHO erkent burn-out als beroepsziekte
Nicole van Venrooij
wo 19 juni 2019

WHO erkent burn-out als beroepsziekte

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft na 30 jaar de lijst herzien van ziekten, symptomen en oorzaken van verwondingen, die worden erkend door de organisatie. Deze nieuwe lijst (de International Classification of Diseases, ICD-11) treedt per 1 januari 2022 in werking.

In deze herziene lijst wordt een burn-out officieel erkend als zelfstandige beroepsziekte.

Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening die is veroorzaakt door belasting of omstandigheden die voor het grootste deel tijdens of door het werk gebeurden.

Een burn-out wordt door de WHO voortaan geduid als een syndroom als gevolg van chronische stress die een persoon ervaart op de werkplek, waarbij die stress/stressgevoelens niet met succes zijn opgelost. Bij een burn-out doen zich meerdere klachten voor: emotionele uitputting, een cynische en/of onverschillige houding tegenover je werk en collega’s en verminderde professionele effectiviteit en efficiency.

Een burn-out komt veel voor in Nederland. Naar berekeningen van CBS en TNO meldden zich in 2017 een kleine 145.000 nieuwe patiënten bij de huisarts met burn-outklachten. De burn-out lijkt hiermee beroepsziekte nummer één in Nederland te zijn. Herstel kan langere tijd duren. Behalve dat een burn-out heel lastig is op fysiek, psychisch en emotioneel vlak, kan een burn-out ook nog eens tot financiële schade voor de werknemer leiden. Denk bijvoorbeeld aan inkomensschade in geval de burn-out tot arbeidsongeschiktheid leidt, medische kosten, reiskosten, etc.

Als de werkgever aansprakelijk is voor het ontstaan van de burn-out, dan kan de schade van de werknemer op hem worden verhaald. Het is in voorkomend geval dus zinvol om hierover met een ervaren letselschadeadvocaat te overleggen.

burn-out, WHO, beroepsziekte, werkgeversaansprakelijkheid, stress