Hoverboards
Nicole van Venrooij
do 12 oktober 2017

Hoverboards

Kent u ze? Hoverboards zijn in. Bij jong en oud. Een hoverboard is een soort gemotoriseerd skateboard. En ze kunnen behoorlijk hard. 

Weet ù eigenlijk wáár je met je hoverboard moet rijden, als je de weg op wilt: op de weg, het fietspad, het bromfiets/fietspad of de stoep? 

Nergens. Je mag namelijk met je hoverboard helemaal niet op de openbare weg rijden. Volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer is een hoverboard een gemotoriseerde tweewieler zonder zitplaats of stuur. Het valt wel onder de categorie motorvoertuigen, maar is niet goedgekeurd om ermee op de openbare weg te rijden. Je mag er dus alleen op eigen terrein mee rijden.

Veel mensen weten dat niet en rijden wel met hun hoverboard op de openbare weg. Dat ervaarde ook onze cliënte, die op de stoep werd aangereden door een al te enthousiaste hoverboarder. Cliënte liep door deze aanrijding fors letsel en schade op. De hoverboarder vond het uitermate vervelend en was blij dat hij goed verzekerd was tegen wettelijke aansprakelijkheid. Dácht hij. Zijn AVP-verzekeraar liet echter weten dat een gewone aansprakelijkheidsverzekering deze schade meestal niet dekt, omdat de schade veroorzaakt is door een motorvoertuig. Maar omdat het geen goedgekeurd motorvoertuig is, kan er ook geen WAM-verzekering voor een hoverboard afgesloten worden. En vooralsnog zijn er geen speciale verzekeringen voor hoverboards. Het leek er dus op dat de schade van onze cliënte betaald moest worden door de hoverboarder zelf. En dat was geen goed nieuws, want de letselschade van cliënte was groot en de financiële middelen van de hoverboarder waren daarvoor niet toereikend. Gelukkig bood de AVP-verzekeraar van de hoverboarder alsnog dekking voor de letselschade aan onze cliënte. De schade is verhaald en met cliënte gaat het gelukkig weer goed. En de hoverboarder? Die heeft een andere hobby gezocht. 

hoverboard, letsel, letselschade, Munneke Lourens Advocaten, Munneke Lourens, slachtoffer, verzekering