Fietsers (en trouwens ook bijvoorbeeld trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig), let op!
Nicole van Venrooij
wo 26 juni 2019

Fietsers (en trouwens ook bijvoorbeeld trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig), let op!

Vanaf maandag 1 juli 2019 is het voor alle bestuurders van een voertuig verboden om tijdens het besturen van dat voertuig, een mobieltje of ander mobiel elektronisch apparaat vast te houden, dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking (artikel 61a RVV 1990).

Een fiets is ook een voertuig en dus geldt deze regel dan ook voor fietsers.

“Mobiel elektronisch apparaat” is in deze wet een ruim begrip. Het gaat verder dan alleen een mobiele telefoon. Denk aan bijvoorbeeld een navigatiesysteem, tablet, laptop of muziekspeler. Maar ook een digitale foto- of videocamera. En hoe zit dat dan met een smartwatch? Volgens de wet is ook dit een mobiel elektronisch apparaat. Maar, dit zit om je pols en dat valt dan weer niet onder het begrip “vasthouden” in de zin van deze wet (aldus de nota van toelichting bij de wetswijziging).

Het doel van deze wetswijziging is uiteraard dat je tijdens het rijden niet afgeleid wordt en ongevallen zo voorkomen worden.

Kortom, vanaf maandag geen elektronisch apparaat meer in je handen tijdens het fietsen. Je mag nog wel bellen of muziek luisteren tijdens het fietsen, maar dan handsfree. De wet bepaalt al sinds jaar en dag dat je –ook op de fiets- geen gevaar mag opleveren voor andere weggebruikers. Dat vereiste blijft staan. Let er dus op dat u nog wel kunt horen wat er om u heen gebeurt (pas het volume aan, of doe niet allebei de oordopjes in); dan houdt u het veilig voor uzelf en anderen.

Kan dat dringende telefoontje echt niet wachten of móet er geappt worden, ga dan even op een veilige plek stilstaan.

Mocht u het tijdens het fietsen tóch niet kunnen laten en loopt u tegen de lamp, dan kunt u als fietser een bekeuring van € 95,00 krijgen. Dat is dan toch een duur appje…

wetswijziging, fietsers, voertuig, mobiel, mobiel elektronisch apparaat, boete, verkeersongeval, ongeval, verkeersveiligheid, bestuurders, 1 juli 2019