De belangrijke rol van een proces-verbaal na een verkeersongeval
Monique Snijder
ma 26 oktober 2020

De belangrijke rol van een proces-verbaal na een verkeersongeval

Er zijn flink meer fietsongelukken dan wat wordt geregistreerd door de politie. De cijfers van ziekenhuizen die registeren hoeveel fietsers er in een ambulance of bij de Spoedeisende Hulp (SEH) belanden, liggen soms wel acht keer hoger dan het aantal fietsongelukken dat de politie meldt. Dit is de conclusie van onderzoekers van VeiligheidNL na een analyse van de ongevalsregistraties in de provincies Friesland en Utrecht.

Komt de politie altijd ter plaatse na een ongeval? Nee, maar belt u de politie in ieder geval als er sprake is van een verkeersongeval met letsel, wanneer de tegenpartij doorgereden is, wanneer er een buitenlands voertuig bij het ongeval betrokken is of wanneer er een meningsverschil is ontstaan met de tegenpartij. Een proces-verbaal van de politie kan dan namelijk van groot belang zijn om met succes uw schade/de schade van het slachtoffer te kunnen verhalen. 

Een proces-verbaal is een officieel op papier gesteld verslag van de politie. Dit verslag bevat belangrijke feiten. De politieagent schrijft in het proces-verbaal op wat hij of zij zelf heeft waargenomen. Dit zijn ook verklaringen die de politieagent van betrokken partijen of getuigen heeft gehoord. Uw belangenbehartiger kan het proces-verbaal opvragen.

Onderstaand voorbeeld uit de praktijk laat zien hoe belangrijk een proces-verbaal kan zijn voor een slachtoffer, wanneer deze zijn of haar schade op de tegenpartij wil verhalen. 

Een praktijkvoorbeeld:
Mijn cliënte fietst door de winkelstraat. Een automobilist rijdt uit één van de parkeervakken langs de straat weg, maar verzuimt mijn cliënte daarbij voorrang te verlenen. Als gevolg van de aanrijding komt mijn cliënte ten val. De automobilist heeft de plaats van het ongeval verlaten zonder zich om mijn cliënte te bekommeren. Na het ongeval heeft mijn cliënte veel pijn en is dan ook niet in staat om het kenteken van de auto te noteren. Gelukkig zijn er meerdere mensen die het ongeval hebben zien gebeuren, en een van de omstanders noteert snel het kenteken van de wegrijdende auto. 

Het blijkt een leaseauto te zijn. Ik stel de verzekeraar van de automobilist aansprakelijk, waarna deze de eigenaar van het voertuig om een reactie vraagt. De eigenaar van de auto zegt op het moment van het ongeval niet bij de plaats van het ongeval in de buurt te zijn geweest en zijn medewerker die op de dag van het ongeval de auto in gebruik had, ontkent bij een verkeersongeval betrokken te zijn geweest. Aansprakelijkheid wordt in eerste instantie door de verzekeraar van de tegenpartij afgewezen omdat betrokkenheid van het voertuig niet aangetoond kan worden.   

In het proces-verbaal staat weliswaar geschreven dat getuigen hadden gehoord dat de bestuurder van het voertuig de muziek in de auto erg hard aan had staan en dat na de aanrijding omstanders nog naar de bestuurder geroepen hadden, maar helaas waren er in het proces-verbaal geen naam- en adresgegevens van getuigen genoteerd. In dit geval is er contact opgenomen met de politie en heeft de verbalisant bevestigd dat er drie onafhankelijke getuigen zijn gehoord die allen verwezen naar de auto van de verzekerde. Betrokkenheid is alsnog komen vast te staan en aansprakelijkheid is erkend.

Het is dus niet alleen belangrijk dát er een proces-verbaal wordt opgemaakt, maar het is ook van groot belang dat de informatie in het proces-verbaal volledig en helder is. Hier is dus een grote rol weggelegd voor de politieagent die na het ongeval ter plaatste komt. 

Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft u letsel opgelopen? Neemt u dan voor een kosteloos advies contact op met ons kantoor. 

Zelf het proces-verbaal opvragen
Bent u betrokken geweest bij een verkeersongeval en is er geen sprake van letselschade, maar is er wel schade aan uw voertuig ontstaan? Ook dan kan het proces-verbaal belangrijk zijn om uw schade te kunnen verhalen bij de verzekering. U kunt als betrokkene zelf ook het proces-verbaal opvragen. Meer informatie vindt u op de website van Stichting Processen Verbaal (klik hier).

Verkeersongeval, Fietsongeluk, Letselschade, Munneke Lourens Advocaten, Proces-verbaal, Schade