Convenant moet leiden tot een veiliger gebruik van Advanced Driver Assistance Systems
Manon Zintel
do 16 mei 2019

Convenant moet leiden tot een veiliger gebruik van Advanced Driver Assistance Systems

ADAS, Advanced Driver Assistance Systems, zijn systemen die bestuurders helpen om veiliger te rijden. Ook wel hulpsystemen genoemd. Zo is er bijvoorbeeld het ‘Lane Departure Warning systeem’, dat met verschillende sensoren de plaats op de weg bepaalt en waarschuwt, of zelfs zelf corrigeert, als de kant- of middenlijn overschreden wordt. Of vermoeidheidsherkenning, dat bepaalt wanneer een bestuurder niet meer oplettend is tijdens het rijden.

Maar maken al deze ‘gadgets’ het verkeer ook echt veiliger? Veel automobilisten weten nog niet goed waar ze aan toe zijn, en zetten het hulpmiddel daarom uit. Ook zijn er volgens woordvoerder Oscar van Elferen van het Verbond voor Verzekeraars veel systemen met een ‘marketingsausje’ bij, gadgets die niet zoveel doen voor de veiligheid. 

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondertekent begin juni samen met onder meer verzekeraars Bovag en ANWB, RAI Vereniging en branchevereniging FOCWA een convenant dat moet leiden tot een veiliger gebruik van advanced driver assistance systems. Het convenant heeft als doel de bekendheid van ADAS te vergroten en automobilisten te stimuleren om ze daadwerkelijk aan te schaffen en te gebruiken.

De precieze tekst van het convenant maakt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat pas bekend tijdens de ondertekening op 3 juni a.s. in Eindhoven, tijdens het ITS European Congress 2019 over smart mobility.

convenant, ADAS, Advanced Driver Assistance Systems, veiligheid, verkeer, automobilisten, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ITS European Congress 2019, smart mobility