Artsen pleiten voor invoering helmplicht op snorfiets
Manon Zintel
wo 12 december 2018

Artsen pleiten voor invoering helmplicht op snorfiets

Op een brommer, met geel nummerbord, is een helm verplicht. Een brommer mag al sinds 1999 niet meer op het fietspad. Sindsdien is het aantal brommers afgenomen en het aantal snorfietsen flink gegroeid. Bestuurders van snorfietsen met blauw nummerbord mogen echter zonder helm op het fietspad rijden. 

Per jaar vallen er 30 tot 40 dodelijke slachtoffers door ongevallen waar snorfietsers bij zijn betrokken, vertelt Wouter Bierman, internist aan het UMCG, in de media. Nog meer mensen houden blijvend letsel over aan zo’n ongeval. Vooral traumatisch hersenletsel komt vaak voor.

Artsen worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. Artsen uit verschillende ziekenhuizen willen dat snorfietsers worden verplicht een helm te dragen en hebben de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat een brandbrief hierover aangeboden. 

De reacties uit de Tweede Kamer zijn vooralsnog wisselend. Een meerderheid in de Tweede Kamer  vindt de argumenten van de artsen overtuigend en wil dat het verplicht wordt om een helm te dragen op een snorfiets. Maar anderen vinden dat het de verantwoordelijkheid van de individuele snorfietser zelf is.

Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen twijfelt of mensen niet zullen overstappen naar bijvoorbeeld elektrische fietsen, waar geen helm verplicht voor is, als voor berijders van snorfietsen een helm wel verplicht wordt. Ze vraagt zich af of  een dergelijke maatregel dan wel echt tot minder ongevallen zal leiden. Echter heeft zij nu aangegeven open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht. Het onderwerp zal donderdag 13 december 2018 in een Kamerdebat meer uitgebreid besproken worden. 

Ook wij zien onder onze cliënten het grote leed waartoe hoofdletsel  kan leiden. 

Als een dergelijke maatregel de ernst van het letsel kan doen beperken, dan juichen wij dit natuurlijk van harte toe. Wij volgen de ontwikkelingen dan ook met interesse.

verkeer, verkeersveiligheid, verkeersongeval, ongeval, tweedekamer, kamerdebat, snorfiets, helm, helmplicht